niedziela, 10 listopada 2013

Śrup z tytką haferfloków

Śrup, Polska, SzałPiw, butelka 0,5l - 7,65 zł

Śrup to w gwarze wielkopolskiej koń, a opisywane dziś piwo to Black IPA* z dodatkiem płatków owsianych i chmieli: Chonook, Centennial, Citra, 15% ekstraktu i 6% alkoholu. Tradycyjnie ładna etykieta w stylu tej z Kejtra.

Barwa: bardzo ciemny brąz.

Piana: niska, drobnoziarnista, ciemno beżowa z trwałym kożuchem. 0.25/0.5

Zapach: silne chmielowe uderzenie (cytrusy, drzewa iglaste) miesza się z palonym słodem i gorzką kawą. Gdzieś w tle pojawia się nuta bliska palonemu kablowi, ale nim nie będąca, jednak jest odrobinę drażniąca – dlatego nie ma 1. 0.75/1

Smak: palony słód, gorzka kawa i czekolada, odrobina prażonych orzechów. Do tego solidna porcja chmielu z przewagą nut iglastych nad cytrusowymi. Goryczka na wysokim poziomie z cechami chmielowymi i słodowymi. 6.75/8

Stosunek ceny do jakości: warto kupić. 0.5/0.5

Ocena: 8.25/10Bardzo dobre piwo, zdecydowanie lepsze od Kejtera i jedno z najlepszych rodzimych Black IPA. 

* osobiście przedkładam nazwę Black IPA nad Cascadian Dark Ale z prostej przyczyny - obie mają błędy wewnętrzne, ale BIPA lepiej określa z jakim typem piwa mamy do czynienia i najzwyczajniej w świecie dla osób mniej wtajemniczonych jasno mówi o co chodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz