piątek, 22 lipca 2016

Przegląd porterów krajowych 19: Porter Bałtycki, Dukla w 5 odsłonach


Dziś spotkanie z piracką ekipą Dukli, której porter bałtycki z dodatkiem Suski Sechlońskiej trafił do czterech różnych dębowych beczek po cięższych alkoholach. Etykiety wyraźnie wzorowane na bohaterach Piratów z Karaibów wyglądają ładnie, zwłaszcza na zalakowanych butelkach.


Ruszamy w MORZE! Gotowi do abordażu?



Pierwszy raz porteru bałtyckiego z wędzoną śliwką z Dukli skosztowałem na warszawskim festiwalu, gdzie dostępna była edycja czysta, czyli piwo które nie zmieściło się w dębowych beczkach. Piwo nazywało się po prostu Porter Bałtycki. Niestety nie czyniłem wtedy notatek, a od festiwalu upłynęło kilka miesięcy i wspomnienia się zatarły – pamiętam jedynie, że było bardzo smaczne, acz drogie.

Wszystkie piwa mają 21 BLG, podobno 8,5% alkoholu i 35 IBU. Nie różnią się również wyglądem - oczywiście poza etykietami. Trunek jest nie do końca czarny, jeżeli wiecie o co chodzi ;) Piana tworzy się z problemami, jest minimalna i szybko znika.

Jack Bourbon Barrel Aged
Zapach winny, bliski brandy, ale nie mający nic wspólnego z bourbonem. Ciemne słody, wiśnie, śliwki i wyraźna kwaskowata nuta zakażenia.
Smak ratują tutaj śliwki, które są pyszne, wyraziste i wędzone! Piwo jest bardzo wytrawne, winne, ściągające od dębiny i wyraźnie zakażone, acz w stopniu, który jeszcze nie przeszkadza. Do tego wiśnie, palony słód, lekka czekolada.

Bourbon? Kokos? Wanilia? Zapomnijcie… Niestety to piwo to spora wtopa, zwłaszcza z perspektywy ceny.

Ocena ogólna: 6.75/12
(Wygląd: 0.5/0.75; Zapach: 1.5/2.5; Smak: 4.75/8; Cena/Jakość: 0/0.75)

Sherry Sherry Barrel Aged
Uff pachnie dużo lepiej! Wiśnie, czekolada, wędzona śliwka, lekka dębina – miło.

Palone, wytrawne z gorzką czekoladą i dębiną, co równoważy mleczna czekolada, słodkie sherry ze specyficzną nutką rodzynek, a do tego oczywiście wędzone śliwki. Goryczka niska. Brak zakażenia.

Dla mnie to było najlepsze z całej czwórki, ale dla Mariusza z którym degustowałem piwa na pół, lepsze było następne...

Ocena ogólna: 9/12
(Wygląd: 0.5/0.75; Zapach: 1.75/2.5; Smak: 6.25/8; Cena/Jakość: 0.5/0.75)

Will Brandy Barrel Aged
W zapachu sporo nut słodowych, niekoniecznie palonych. Do tego dobrze już znane nuty wisni i śliwek. Pierwszy raz bardzo wyraźny wpływ alkoholu z beczki, tyle, że nuta brandy mocno kojarzy się z bimbrem pędzonym z wina.

W smaku dużo przyjemnej słodyczy w postaci mlecznej czekolady, palony słód. Wiśnie i śliwki przykryte przez silne nuty brandy, przy czym ja to odczuwałem jako bimber destylowany z wina, a Mariuszowi bardzo smakowało. Po ogrzaniu delikatna wanilia!

Smaczne, ale nie do końca trafia w mój gust. W tym piwie najsilniej czuć alkohol z beczki.

Ocena ogólna: 8/12
(Wygląd: 0.5/0.75; Zapach: 1.5/2.5; Smak: 5.75/8; Cena/Jakość: 0.25/0.75)

Roger Rum Barrel Aged
Po rumie obiecywaliśmy sobie najwięcej i zapach zdawał się to uzasadniać. Mleczna czekolada, wanilia, palony słód, wędzone śliwki, wiśnie… Bardzo przyjemnie!

Pierwszy łyk i szok! Kwaśne i to podle kwaśne! Może nie do końca kwas żołądkowy, ale coś jest w tym porównaniu. W tle mleczna czekolada, śliwka, wiśnia, palony słód i brak wpływu beczki i rumu.

To piwo nie powinno trafić do sprzedaży zwłaszcza w takiej cenie! Ogromna wtopa i powód do wstydu dla Dukli! Takiego podłego zakażenia dawno nie spotkałem.

Ocena ogólna: 4.75/12
(Wygląd: 0.5/0.75; Zapach: 2/2.5; Smak: 2.25/8; Cena/Jakość: 0/0.75)

Niestety całościowo degustację trzeba uznać za klęskę. Dwa z czterech piw są zakażone i nie powinny być sprzedawane zwłaszcza za takie pieniądze. Pozostałe dwa są smaczne, ale również bez rewelacji. Wszystkie piwa są dużo wytrawniejsze niż sugerował by stosunek ekstraktu do alkoholu, dlatego podejrzewam, że piwo mogło dofermentować. Najlepiej będę wspominał wersję bez beczki… Za te pieniądze nie warto! 

2 komentarze: