piątek, 6 czerwca 2014

Co zmieniła beczka po bourbonie?

Etykieta wydaje się znajoma? Zgadza się! Piwo było już prezentowane na blogu TUTAJ w wersji standardowej, tam też znajdziecie informacje o browarze. Opisując tamto piwo wspomniałem o wersji leżakowanej w beczce po bourbonie, niedostępnej w Polsce. Kilka miesięcy później do naszego kraju trafiło nieco limitowanych butelek. Sama etykieta bez zmian, dolepiono tylko zwykłą kartę - proste i tanie rozwiązanie. Piwo butelkowane 03.03.2013 czyli przeszło rok temu – ślinka ciekanie! Będzie to idealna okazja, aby przekonać się co zmieniła, dodała do piwa beczka. 


Double Oatmeal Stout Bourbon Barrel Aged, Holadnia, Rooie Dop

 
Barwa: czarna, pod światło delikatne, brązowe refleksy.

Piana: niska, beżowa, drobnoziarnista. 0.25/0.5

Zapach: boże, ależ cudowny! Rodzynki, czekolada, cudowna wanilia, sherry, bourbon, wiśnie i śliwki w czekoladzie. Perfekcyjny! 1/1

Smak: „rodzynki, czekolada, cudowna wanilia, sherry, bourbon, wiśnie i śliwki w czekoladzie.” tyle, że smaki są przytłumione przez silną nutę palonego słodu, dochodzi delikatna gorzka kawa. Goryczka lekka, palona. Jak na imperialny stout owsiany brakuje mi mocnej kremowości, aczkolwiek jest delikatna aksamitność. Przyjemnie słodkie, degustacyjne, deserowe. Do ogrzaniu delikatnie wyczuwalny w szlachetny sposób staje się alkohol, ale i wzmacnia się nuta mojej ulubionej wanilii. 7.5/8

Cena/Jakość: różnica cenowa z wersją klasyczną wynosiła bodaj 3-4 zł, a piwo jest lepsze dlatego warto wybrać tą wersję. 0.5/0.5

Z piwa bardzo dobrego, beczka i czas uczyniły trunek jeszcze lepszym. Wielki plus za schery i wanilię, aczkolwiek w tym przypadku nie było nut czystej beczki w formie dębiny, drzewa, ani bourbonu. Myślę iż to piwo nie obrazuje całkowicie uroku  leżakowania, ale jest w pełni warte polecenia! 

Ocena ogólna: 9.25/10 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz