wtorek, 4 marca 2014

Gotuj z ABeerPlease: Kilka kęsów chmielu.

Dziś lekko nietypowo. Nie będzie degustacji. Przynajmniej w takim sensie do jakiego jesteś przyzwyczajony. Dziś zamiast pić chmiel troszkę go pogryzę. 

Pewien czas temu zastanawiając sie co można zrobić by ten blog był choć troszkę ciekawszy wpadłem na kilka, niezbyt odkrywczych, pomysłów. Dziś materializuje sie jeden z nich.

Jak powszechnie wiadomo picie piwa wzmaga apetyt. No nie czarujmy się, zasadniczo każdy po coś sięga. Paluszki, precelki, chipsy w domu/pubie lub tłusty kebab na mieście. Na szczęście w tym przypadku nie będę się skupiał na takich frykasach. Polecę w nieco ambitniejsze rejony sztuki kulinarnej. W nieco, podkreślam.

Na pierwszy ogień pójdzie kotlet ch-mielony. Dosłownie. Przyczynkiem do tego kulinarnego eksperymentu był komentarz Roberta, jednego z właścicieli katowickiego Browariatu, do mojego zdjęcia na prywatnym fb. 

Kiełkowało, kiełkowało i wykiełkowało. Przed Tobą przepis na "Z-mielona Citra".


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 całe jajko
  • mąka owsiana
  • 3 g granulatu chmielu CITRA
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:

Dość skomplikowane, skup się! Wszystkie składniki wpakuj do miski (granulat wcześniej rozgnieć na pył, a jajko rozbij!) i dokładnie wymiętoś prawą, lewą lub obiema łapkami dodając tyle mąki żeby całość odklejała się od reki. Następnie uformuj kulki z mięcha i pacnij na rozgraną patelnię. Pilnuj, żeby się nie przypaliły, od czasu do czasu przewracaj z brzuszka na plecki (kotlet, nie siebie!).

Propozycja podania:

Z tym co lubisz - ziemniaki takie czy inne, frytki, ryż, buła, pajda chleba. Najlepiej z jakimś warzywkiem. I nie zapomnij o swoim ulubionym piwie. Polecam Ci coś mocno chmielowego.

A teraz zaopatrz się w potrzebne składniki i zasuwaj do kuchni!

4 komentarze:

  1. Przydałoby się zamiast mięcha z piwem -coś o przegryzkach do piwa. Moze jakieś regionalizmy-co w innych krajach zajadają. Może jak zrobić samemu jakies ciekawe zagryzki.
    javiki

    OdpowiedzUsuń
  2. No super przepis, ale jak to smakuje!?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszło lekko suche, lecz ja lubię jak mielony jest bardziej suchy niż "krwisty". W zapachu wyraźnie czuć nutki chmielowe, niekoniecznie cystrusowe. Goryczka wyraźna, lekko zielona. Taka angielska. Tylko nie mam pojęcia czy tak będzie z każdym rodzajem chmielu czy tylko Citra taki daje.

    Co do tych przegryzek to dobry pomysł. Poszukam co gdzie zagryzają i może uda się coś przygotować.

    OdpowiedzUsuń