poniedziałek, 22 lipca 2013

Korsykańskie piwo z dodatkiem kasztanów!

Pietra, Francja, Brasserie Pietra, butelka 0,33l – 13zł

Ten korsykański vienna lager (zazwyczaj styl bardzo nudny) jest wyjątkowy z jednego powodu – przy jego warzeniu wykorzystuje się mączkę kasztanową. Jadalne kasztany są miejscową specjalnością, a wyspa wręcz z nich słynie. Osobiście jadłem kasztany tylko raz i nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia.

Etykieta przyjemna, ale nie powalająca. Bardzo ładnie wygląda motyw monet z wizerunkiem kasztana, szyszki chmielu i zboża. Podano tylko informację o kasztanach i alkoholu 6%. Dedykowany kapsel.


Barwa: bursztynowa bez mała klarowna.

Piana: obfita, biała, w zdecydowanej większości drobnoziarnista. Oblepia szkło. 0.5/0.5

Zapach: charakterystyczny słodowy aromat jasnych lagerów z dodatkiem ostrzejszych nut. 0.5/1

Smak: słodowy z odrobiną chmielu. Nietypowe, ale ostre nuty pikantne, łączące się z wyraźną goryczką. Jest jakiś nie do końca zidentyfikowany posmak, więc może wraz z pikantnością to efekt kasztanów. 4.25/8

Stosunek ceny do jakości: cena wygórowana, płacimy za to iż piwo ciekawostką. Dobre, ale nie warte tej ceny. 0/0.5


Ocena: 5.25/10

Jak na nudny styl jakim jest lager wiedeński to piwo prezentuje się całkiem przyzwoicie. Ciężko mi jednoznacznie ocenić wpływ mąki kasztanowej na smak, ale zasadniczo nie ma tu nowych rewelacyjnych doznań. Patrząc przez pryzmat ceny piwo można sobie swobodnie darować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz