niedziela, 16 czerwca 2013

Festiwal Birofilia 2013 okiem a-beer-please.blogspot.com




Festiwal Birofilia 2013 przeszedł do historii. Grand Champion Birofilia 2013 zostało piwo w stylu Imperial India Pale Ale uwarzone w domu przez Czesława Dziełaka. Gratulujemy!

Po ostatnio wydanym przez Browar Kormoran piwie z serii Podróże Kormorana AIPA, tym razem będziemy mogli napić się 6 grudnia 2013 roku piwa w stylu "bardziej, mocniej, więcej" IPA, czyli IIPA lub DIPA. Już nie mogę się doczekać.

Aleja Piw Świata
Na Festiwal dotarłem w sobotę kilka minut po godzinie 9. Pierwsze kroki skierowałem do Sklepu Festiwalowgo celem zobaczenia co zostało po piątkowym przesiewie. Wbrew obawom nie było tak źle jak myślałem. Przy ladzie spotkałem Tomka Kopyrę, autora vloga i bloga piwnego  blog.kopyra.com. Następnie udałem się do Namiotu Kolekcjonerskiego. Przechadzając się pomiędzy stolikami szukałem jakiegoś ciekawego szkła. Etykiety i podkładki mnie nie interesowały - ety zbieram tylko z piw, które wypiłem a podkładki tylko zdobyczne. Zakupiłem pokal/szklankę przypominującą degustacyjne szkło sommelierów niemieckich i austryjackich. Poza tym dwa maluteńkie kufelki.

Następnie wróciłem do namiotu Informacji w celu zakupu festiwalowych żetonów i pobrania biletu uprawniającego do zwiedzania Arcyksiążęcego Browaru Żywiec. Bilet ten poza zwiedzaniem, upoważniał do odbioru na końcu wycieczki piwa Żywiec Porter. W pakiecie znalazła się również koperta z etykietami piw Grupy Żywiec. Do jej zawartości odniosę się w którymś z kolejnych wpisów. 

Następnie szybka wizyta w Sklepie Festiwalowym w celu nabycia okolicznościowego szkła degustacyjnego. W pakiecie folder z dostępnymi w Alei Piw Świata piwami do konsumpcji oraz mniejszy folder obecnych na festiwalu browarów rzemieślniczych.

Przed wycieczką udało mi sie zdegustować:
  • High Tide Fresh Hop IPA - American IPA, Port Brewing, USA
  • Brutal IPA - American IPA, Rouge Ales, USA
Oba piwa dość smaczne, jednak już nie ma tego efektu "wow". Także wydanie około 40 zł na każde z tych piw raczej nie wchodzi w rachubę.

O godzinie 10.30 w punkcie zbiórki rozpoczęło się zwiedzanie browaru. 
Linia rozlewu piwa puszkowego
Pierwszym punktem wycieczki było zwiedzanie hali z linią do rozlewu piwa puszkowego. Linia ta jest w stanie napełnić piwem 60 tysięcy puszek w ciągu godziny. A obsługiwana jest tylko przez troje ludzi.
Warzelnia

Następnie udaliśmy się do starej części browaru. Tam odwiedziliśmy warzelnię oraz palarnię słodu używanego do warzenia Żywiec Porter. Nie omieszkałem zabrać sobie troszkę palonego słodu jako pamiątkę.
Pokaz warzenia piwa domowego

Po powrocie udałem sie do Namiotu Festiwalowego w celu zdegustowania kilku piw rzemieślniczych i domowych. W tym samym czasie trwał pokaz  warzenia piwa domowego na przykładzie Amerykańskiego IIPA w wykonaniu Beaty i Jacka Michna.

Oto co udało mi się zdegustować:
  • Magic Donington `93 - Browar Widawa, ESB - zdobywca 2. miejsca w Konkursie piw rzemieślniczych,
  • Smoked Porter - Mikrobrowar Humulus Admirabilis, smakował jak delikatniejsza wersja Urbocka,
  • Mieszczańskie - Cieszyński Browar Mieszczański, Marcowe - niestety bardzo kukurydziane w smaku,
  • Like On Neck - Pracownia Piwa, Bitter,
  • Oud Bruin - Browar Szałpiw, jednak w wydaniu domowym.
Tam gdzie się to udało zakupiłem etykietę do wypitego piwa. Każda próbka piwa i etykieta była do "zdobycia" za 1 żeton festiwalowy, tj. 2 zł.
Po tych degustacjach udałem się na mały obchód terenu Festiwalu. Udało mi się zamienić kilka słów z Markiem Putą z Browaru Piwoteka. Tym którzy nie zdołali napić się Miedzianej Dziewicy już się to nie uda. Przynajmniej narazie - piwa już nie ma. Jak powiedział Marek, na początku lipca będzie warzone nowe piwo. Był jednak tajemniczy i nie zdradził co to będzie.

Następnie przyszła pora na kolejną porcją degustacji.
  • Chocolate Stout - Sweet Stout, Rouge Ales, USA
  • BORIS The Crusher (Oatmeal Stout) - Russian Imperial Stout, Hoppin Frog Brewery, USA
  • DORIS The Destroyer Double Imperial Stout - Russian Imperial Stout, Hoppin Frog Brewery, USA
Z tego zestawu mogę Wam polecić do jak najszybszego zdobycia i konsumpcji ze smakiem Chocolate Stout i DORIS. Pierwsza klasa!!!

Gdy ja kończyłem DORIS zaczynał się wykład Pogromcy piwnych mitów - Tomasza Kopyry. Jeżeli ktoś ogląda jego vlog to nic nowego, o ile sie nie mylę, poza jednym przekleństwem ze sceny, nie usłyszał:) Po wykładzie była możliwość spróbowania uwarzonego przez Kopyra z ekstraktów stoutu chmielonego na zimno chmielem El Dorado. Do spokojnej degustacji nabyłem jedną butelkę do domu.

Równocześnie nastąpiły spotkania z ciekawymi osobistościami piwnego świata, a dla mnie kolejna porcja degustacji.

Tym razem padło na:

  • Shakespeare Oatmeal Stout - Oatmeal Stout, Rogue Ales, USA
  • Cafe Silk Porter - Robust Porter, Hoppin Frog Brewery, USA
  • 2xIPA -Imperial IPA, Souhtern Tier Brewing Company, USA
Tym razem najlepszym piwem okazało sie Cafe Silk Porter, które w zapachu i smaku było czystą kawową rozkoszą. Jeżeli ktoś lubi kawę to ta pozycja jest obowiązkowa.

Do domu przywiozłem:

  • Extract Stout - Browar Kopyra,
  • Piernikowe - Browar Staromiejski Jan Olbracht,
  • Piwo w stylu Grodziskie - Browar Artezan,
  • Real American Porter - Br. Strubble/Weep Radish Farm Brewery, Belgia/USA,
  • Jopen Jacobus RPA - Jopen Brouwerij, Holandia.
O godzinie 18 rozpoczęła się ceremonia wręczania nagród dla zwycięzców poszczególnych kategorii.

Wśród uczestników kategorii Pilzner 11 - 13 Blg zwycięzcą został Browar Reden Chorzów. Nagrodę odebrał piwowar Łukasz Łazianka. Gratulujemy i stawimy się na degustację zwycięskiego piwo:) 

Aby nie powielać zestawień poniżej linki do końcowych klasyfikacji poszczególnych konkursów Festiwalu Birofilia 2013:

Konkurs Etykiet Piw Domowych Birofilia 2013 (wyniki Konkursu)
Konkurs Piw Pracowniczych Birofilia 2013 (wyniki Konkursu)
Konkurs Piw Rzemieślniczych Birofilia 2013 (wyniki Konkursu)
Konkurs Piw Domowych Birofilia 2013 (wyniki Konkursu)

Grand Champion Festiwalu Birofilia 2013 został Czesław Działak za piwo w stylu Imperial India Pale Ale.

Słowem końca.
Przyszły rok to na pewno dwa dni festiwalowe. jeden to zdecydowanie zbyt mało jak na taki ogrom dotępnych piw. Ciekawe wykłady, możliwość spotkania osób mocno zaangażowanych w polską piwną rewolucję. Poza tym zwiedzanie browaru (darmowe) i Muzeum (za dodatkową opłatą). Wstęp na festiwal darmowy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz