piątek, 10 maja 2013

Miś PIPA!

Miś PIPA, Polska, Kopyra&Widawa, butelka 0,33 ml. – 8,50 zł


Wreszcie jest! Pierwsza na świecie PIPA! Czyli Polskie India Pale Ale – silnie chmielone piwo wyprodukowane wyłącznie z krajowych słodów i rodzimego chmielu Sybilla. Moda na piwa w tym stylu w naszym kraju trwa już od dawna, jednak polskie browary do produkcji tego trunku stosują chmiele zagraniczne, prym wiodą najlepsze na świecie amerykańskie. Zaskakujący jest fakt, że nikt nie zdecydował się na stworzenie polskiej wersji, gdyż 2-3 pierwsze warki to sukces gwarantowany – każdy będzie chciał spróbować! Browar Haust zrobił z okazji pryma aprilis kampanie swojej PIPA, ale był to tylko żart. Czy piwowarzy aż tak negatywnie oceniają Polski chmiel? Czy są to słuszne obawy?

Kontrowersyjna etykieta Misia nawiązująca do ogłoszenia stanu wojennego przez generała Jaruzelskiego. Sama nazwa to nawiązanie do kultowej komedii o tym samym tytule. Na etykiecie oczywiście pełny skład oraz zawartość alkoholu 6,2% i ekstraktu 16%, niepasteryzowane, niefiltrowane. Reklama również utrzymana w klimacie PRLu i stanu wojennego: www.youtube.com/watch?v=lLHQYVQ3I0Y&feature=player_embedded
Reglamentacja to nie żart! Piwo butelkowe rozeszło się na pniu! W przedsprzedaży w sklepie internetowym całość została wyprzedana w kilka godzin (1 sztuka, dla 1 kupującego). Zakup piwa nie będzie łatwy, ale chyba jest jeszcze możliwy :)

Barwa: trudna do określenia, coś jak brudny, ciemny bursztyn. Piwo mocno zmętnione. 0.5/0.5

Piana: niska, drobno pęcherzykowa, utrzymuje się kożuch. 0.25/0.5

Zapach: połączenie chmielu i owoców, bardzo przyjemny, intensywny 0.5/0.5

Smak: owoce, nuty słodowe, chmiel. Goryczka stosunkowo wysoka (zapewne ponad 70 IBU), chmielowa, jej smak utrzymuje się w ustach. 6/8

Stosunek ceny do jakości: tym razem na plus. Twórcy wiedzieli, że piwo się sprzeda nawet jeżeli będzie droższe (8,50 zł to ich standardowa stawka), a straty przy produkcji były dużo-większe niż zazwyczaj, czym można było bez problemu wytłumaczyć wyższa cenę. 0.5/0.5

Ocena: 7.75/10

Kolaboranci udowodnili, że z polskiego słodu i chmielu można zrobić piwo bardzo dobre i chwała im za to! Sybilla może nie ma tak bogatego i ciekawego aromatu jak chmiele amerykańskie, ale na pewno nie mamy czego się wstydzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz