poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Browar w Wieliczce ?

Wielickie, Polska, Browar Południe/ Browar Wielicki, butelka 0,5l – 3,50 zł

No to doczekaliśmy się kolejnej nowości na rynku. Początkowo sądziłem, że mamy do czynienia z kolejnym nieistniejącym browarem wydającym dostępne już pod inną marką piwo ze swoją etykietą. Zgłębiłem jednak nieco ten temat i uzyskałem trochę sprzecznych informacji. Browar Południe oświadczył, że jest to piwo warzone u nich przez browar kontraktowy i nie jest to Krakauer niefiltrowany ze zmieniona etykietą. Natomiast przedstawiciel sklepu Piwny Szlak, który wydaje się tożsamy z BW napisał (na swoim Facebooku): „Piwo produkowane jest na zlecenie Browaru Wielickiego, w jednym z browarów regionalnych. Receptura oparta jest tylko na naturalnych składnikach i długim okresie leżakowania - stąd wynika jego wyjątkowość. Nazwa Browar Wielicki nie jest nazwą faktycznego browaru a jedynie, puki co, nazwą firmy. Jesteśmy lokalnymi patriotami z Wieliczki i naszym marzeniem jest i zawsze było, stworzenie w przyszłości takiego browaru! A pierwszym taki krokiem by spełnić nasze plany jest właśnie piwo Wielickie”. Na etykiecie niestety nie ma informacji o tym gdzie piwo jest warzone, na podstawie czyjej receptury i kto jest piwowarem. Umieszczono natomiast nowomodne „piwo rzemieślnicze”, które dodatkowo jest wykonywane, a nie uwarzone. Etykieta sama w sobie jest dość niespójnie skomponowana: z jednej strony beczka i kufel, z drugiej miejscowa kopalnia soli - bez żadnego sensownego połączenia czy przejścia w tło. 5,5% alkoholu, 12% ekstraktu, pasteryzowane, niefiltrowane. Butelka z bardzo cienkiego szkła.

Barwa: złota. Mętne, z dziwnie unoszącym się osadem, którego na dnie butelki było sporo. 0.5/0.5

Piana: niezbyt wysoka, o białej barwie i średniej ziarnistości. Utrzymuje się przyzwoity kożuch. 0.25/0.5
 
Zapach: wyraźne nuty słodowe, okraszone aromatem puszkowej kukurydzy (klasyczny DMS). Im piwo cieplejsze tym bardziej DMS przykrywa nuty słodowe. 0/0.5

Smak: piwo wyraźnie słodowe, z czymś co przywodzi mi na myśl ryż. Do tego delikatna kwaskowatość i ponownie DMS. Bardzo jestem ciekaw czy nuty ryżowe (jak osad w winie ryżowym) są wynikiem wady czy do produkcji faktycznie był on dodawany. Goryczka i nuty chmielowe bardzo słabo wyczuwalne. 3/8

Stosunek ceny do jakości: w obecnej formie koncernowe 2,40 było by do zaakceptowania, ale 3,50 to przesada. 0/0.5

Uwagi: wyczuwalna lekka szorstkość na języku 
 
Ocena: 3.75/10

Mimo wszelkich wad i raczej mało zachęcającego opisu nie jest to piwo tragiczne, a na rynku można trafić sporo gorszych trunków, a osoby pijące marki typu Tatra czy Żubr mogą to piwo uznać za dobre. Wielickie wymaga dużo pracy i poprawek, ale jeżeli twórcy faktycznie są pasjonatami to poradzą sobie z tym i następne warki będą lepsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz