piątek, 1 marca 2013

Krakowiak Ciemny

Krakowiak Ciemny, Polska, Browar Południe, butelka 0,5 – ok 4.50 zł

Jak przystało na Krakowiaka świetna etykieta i krawatka, jedna z najładniejszych na krajowym rynku. Piękny rysunek starego Krakowa z Barbakanem i Bramą Floriańską. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, 14% ekstraktu i 6% alkoholu.

Barwa: bardzo trudna do określenia, brąz zmieszany z czerwonym, ale nie miedziany, spore zmętnienie, a na dnie butelki osad. 0.5/0.5
 
Piana: drobna i niska, szybko redukuje się do pierścienia, który błyskawicznie znika. Jest to najsłabszy punkt tego piwa. 0/0.5

Zapach: karmelowo-owocowy z lekkimi nutami słodowymi bardzo przyjemny 0.5/0.5

Smak: dominacja nut owocowych z bardzo wyraźną śliwką z powideł, dalej karmel, nieco paloności i wieńcząca dzieło wyraźna goryczka, której smak przywodzi na myśl orzechy włoskie. Bardzo dobrze dobrany poziom słodkości, minimalna kwaskowatość czynią piwo lekkim i nieco orzeźwiającym. 5.5/8

Stosunek ceny do jakości: dokładnej ceny nie pamiętam, ale było to coś pomiędzy 4, a 4,50 zł i jest to cena w pełni do zaakceptowania 0.5/0.5
 Uwagi: smaczne i warte zakupu. Jest to piwo do którego na pewno będę wracać przy okazji wyjścia na piwo ze znajomymi.

Ocena: 7/10

Warto dodać, że na kontr etykiecie producent odwołuje się do tradycji "Browaru Pod Maszyną" Juliana Pagaczewskiego, który mieścił się w Krakowie przy ulicy Basztowej. Pagaczewski był jednym z pierwszych, jeśli nie pierwszym producentem porteru w Polsce (czy poprawniej na ziemiach polskich, gdyż browar działał w okresie zaborów). Browar słynął również w piw owsianych, a wszystko to dzięki wykształceniu piwowarskiemu pobieranemu w Anglii. O tym, że piwo było cenione niech świadczy fakt, że browar miał swoją piwiarnię w Sukiennicach. Cała historia kończy się jednak tragicznie: w roku 1877 miał miejsce pożar Krakowa, który strawił browar, a właściciela przywiódł do samobójstwa. Tylko jaki jest związek tego piwa z tym browarem? ani to stout owsiany, ani porter, a jedynym łącznikiem jest Kraków. Temat mnie zaciekawił i postaram się uzyskać więcej informacji, jeżeli ktoś z czytelników ma wiedzę w tym temacie proszę pisać.  

1 komentarz:

  1. Uzyskanie informacji o związku piwa z "Browarem Pod Maszyną" raczej nie będzie możliwe, gdyż dostałem odpowiedź na zapytanie od BP: "Aktualnie w związku z różnymi procedurami formalno prawnymi nie produkujemy już piwa krakowiak, naszą marką jest obcenie Krakauer.Wszelkich informacji prosimy szukać u obcenych właścicieli nazwy/marki krakowiak czyli KSA(krakowski składa alkoholi)". Czyli w praktyce piwo raczej zniknie z rynku. Piwa ciemnego pod marką Krakauer jak na razie nie ma, a KSA nie jest browarem, a jedynie właścicielem marki.

    OdpowiedzUsuń