niedziela, 24 lutego 2013

Dampfbier z Widawy

Piwo Parowe, Polska, Widawa, butelka 0,5l – ok. 7 zł

W celu wyjaśnienia co to za piwo zacytuję jego twórcę Wojtka Frączyka: „Parowe to moja dość swobodna interpretacja niemieckiego stylu "dampfbier". Gatunek ten wywodzi się z Lasu Bawarskiego w południowych Niemczech. Specyfika tego stylu polega na użyciu drożdży górnej fermentacji (najlepiej przepracowanych już drożdży od weizena) do typowo lagerowego zasypu... Powiedzmy, że to jest moja interpretacja tego niszowego stylu. Uznałem, że zbyt ortodoksyjny Dampfbier będzie nudny”

Piwo pierwszy raz zostało uwarzone w 2012 roku z okazji 100 lecia linii kolejowej w Chrząstawie. Do tego wydarzenia nawiązuje klasyczna etykieta przedstawiająca parowóz. Piwo jest niefiltrowane, niepasteryzowane, zawiera 4,7% alkoholu i 11,6% ekstraktu.

Barwa: typowo złota, lekko mętne 0.5/0.5

Piana: niska, drobnoziarnista, o białej barwie. Szybko redukuje się do kożucha, który utrzymuje się bez mała do samego końca 0.25/0.5

Zapach: na pierwszym planie zdecydowana chmielowość, bardziej tropikalna niż cytrusowa, a w tle przyjemne nuty chlebowe 0.5/0.5

Smak: silny smak świeżego chleba, z odrobiną nut drożdżowych. Wyraźny chmiel nadaje mu nut iglastych. Czyli nie tyle żywicznych, co przywodzących na myśl zapach igieł z choinki. 5.5/8

Stosunek ceny do jakości: nieco za drogie, ale warto zakupić. Należy pamiętać, że to browar restauracyjny i dystrybucja piw butelkowych nie jest dla nich priorytetem, dlatego można ją zaakceptować. 0.25/0.5

Uwagi: Ciekawy i warty poznania smak. Kolejne nietypowe i udane piwo na naszym rynku.

Ocena: 7/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz